Śliwka suszona

Owoce o wszechstronnym zastosowaniu kulinarnym, od deserów i wypieków, po dania mięsne i wegetariańskie. Doskonałe do owsianek, napojów, jogurtów i jako samodzielna przekąska. Do mięsnych i wegetariańskich pasztetów, zapiekanek, bigosów i przetworów. Ich smak zna niemal każdy, ale nie każdy wie, że proces ich suszenia sprawia, że składniki odżywcze ulegają zagęszczeniu. Już kilka owoców doskonale oczyszcza organizm i usprawnia procesy trawienne, dzięki dużym ilościom błonnika, co czyni ze śliwek pożądany składnik diety dbających o masę ciała. Zawierają witaminy A, E, C i K, oraz witaminy z grupy B. Dostarczają potasu, fosforu, żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Zawierają polifenole, które przyczyniają się do zachowania młodości. To pożywna przekąska, która syci i daje zastrzyk energii. Przyczyniają się do obniżenia cholesterolu i stabilizacji poziomu cukru we krwi. Świetnie komponują się z daniami zbożowymi i mlecznymi. Dzięki słodkiemu smakowi i wspaniałemu aromatowi urozmaicają nawet najprostsze posiłki.  Świetne jako baza sosów, marynat i kompotów. Chętnie jedzone przez dzieci, jako alternatywa słodyczy.

Adres