Figa suszona
Niezastąpione jako dodatek do ciast, deserów, śniadań, przetworów i napojów. O miodowym kolorze i ciekawej teksturze i wspaniałym słodkim smaku. Doskonale komponują się także z daniami wytrawnymi, sałatkami, mięsami i serami. Daniom nadają nie tylko słodyczy, ale wykwintności i oryginalności, zmieniając zwykłą bagietkę z serem, w wyjątkową przystawkę. Dojrzewające w południowym słońcu, dzięki procesowi suszenia zyskują na trwałości i słodyczy. Szybko dostarczają energii, ze względu na zawarte w nich cukry proste. Zawierają duże ilości wapnia, potasu i witamin z grupy B6. Są również źródłem błonnika. W wyniku suszenia nie tracą substancji odżywczych, a przeciwnie, po odparowaniu wody, ilość drogocennych substancji wzrasta nawet czterokrotnie. Są źródłem soli mineralnych i kwasów organicznych, karotenu i białka. Stosowane niemal od zawsze nie tylko w sztuce kulinarnej, ale także medycynie naturalnej. Wykorzystywane jako substytut kawy, a wytwarzane z nich wino, znane było już w VI tysiącleciu p.n.e. Mogą być przechowywane nawet przez rok i stosowane nie tylko jako składnik dań, ale leczniczy napar, czy nawet afrodyzjak.