Szparagi

Owoc wywodzący się Persji zawojował cały świat, począwszy od starożytności, aż do dzisiaj. Nie bez powodu uznawany za symbol długowieczności, ponieważ zawiera więcej polifenoli niż zielona herbata czy czerwone wino. W jego pestkach znajduje się niezwykle rzadko występujący w naturze kwas punikowy, zaliczany do kwasów omega-5. Ponadto w pestkach granatowca można znaleźć witaminę C, E i witaminy z grupy B, a także wiele soli mineralnych, beta-karoten oraz błonnik i białko. Oryginalny odświeżający słodko-kwaśny smak sprawa, że pestki granatowca doskonale nadają się do egzotycznych dań, deserów i napojów, a także jako oryginalny dodatek do potraw kuchni rodzimych, który nadaje dodatkowy koloryt smakowy i urozmaica teksturę. Suszone pestki zachowują walory zdrowotne i smakowe, a pozwalają na szybkie i łatwe zastosowanie bez konieczności obierania owocu. Mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny, cerę i trawienie. Można stosować je także jako samodzielną przekąskę, jak równie zmielić i stosować jako orientalną przyprawę do dań i napojów.

Adres