Sayer Luz Gaq
Daktyle to świetny pomysł na przekąskę, bogatą w błonnik, dużą ilość witamin i minerałów oraz antyoksydanty. Bardzo duże i miękkie owoce, które nie zawierają w sobie żadnych niepożądanych składników, jak konserwanty czy siarka. Staranne pakowanie i transport w niskiej temperaturze sprawiają, że owoce zachowane zostają w takiej postaci, w jakiej zostały zerwane z drzewa daktylowego. Smakiem i zapachem przywodzą na myśl dalekie kraje, a ich zastosowanie w kuchni jest wszechstronne. Mogą być spożywane samodzielnie, jako składnik dań słodkich i wytrawnych, dodatek do ciast i deserów, baza sosów i napojów. Świetne jako baza dań wegetariańskich i wegańskich, doskonale komponują się z serami, mięsami, mogą być zdrowszym zamiennikiem cukru. Łatwo przyswajalne przez organizm stanowią szybki zastrzyk energii, a dostarczając organizmowi glikogen i żelazo, są cenione przez sportowców. Zawierają większą ilość przeciwutleniaczy niż duża część warzyw i owoców. Doskonała alternatywa słodyczy dla dorosłych i dla dzieci. Wystarczy spożyć 3 daktyle, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik, potas i 15 witamin i minerałów.