Rodzynka zielona
Ten słodki owoc jest bardziej egzotyczną odmianą swojego brązowego, dobrze nam znanego odpowiednika. Dzięki niższej temperaturze suszenia zawierają jednak o wiele więcej wartości odżywczych niż ich bardziej tradycyjny wariant. Dzięki cukrom prostym stanowią doskonałą przekąskę w chwilach zmęczenia czy spadku koncentracji. Doskonale do potraw na ciepło i zimno, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Zawierają duże ilości jodu i fosforu, przyczyniając się do regulacji gospodarki hormonalnej. Przyczyniają się do obniżenia cholesterolu, wzmacniają kości, wspomagają układ nerwowy. Proces suszenia jest zupełnie naturalny, a rodzynki są doskonałym źródłem błonnika, białka, licznych witamin, w tym z grupy B i minerałów. Znajdują się w nich przeciwutleniacze i wykazujące właściwości antyrakowe katechiny. To świetna alternatywa do mniej zdrowych słodkich przekąsek dla osób dbających o masę ciała. Doskonałe do ciast, ciasteczek, lodów, owsianek, nie tylko ze względu na walory sakowe, ale ciekawą teksturę. Cieszą się popularnością od tysięcy lat, a odpowiednio połączone z przyprawami, nadają daniom nieoczekiwanego, orientalnego kolorytu.