Rodzynka sułtańska
To doskonała alternatywa dla niezdrowych słodyczy – sułtanki określane są najsłodszymi rodzynkami świata. Dojrzewające na wysoko położonych plantacjach winogrona uzyskują duże rozmiary i niezwykły smak, pozbawiony kwaśnej nuty. Swoją popularność rodzynki te zdobyły właśnie dzięki wyjątkowej słodyczy, ale mają one też liczne właściwości prozdrowotne. Dodają energii, wspomagają układ nerwowy, poprawiają odporność. Zawierają liczne witaminy oraz pierwiastki takie jak potas, cynk, żelazo, magnez. Jako jedyne spośród bakalii zawierają jod oraz bor. Co ciekawe, dzięki zawartym w nich substancjom przeciwbakteryjnym, wykazują właściwości przeciwpróchnicze. Są równie dobre jako dodatek do sernika, jak i do bigosu, ale dzięki miękkości i wielkości są także samodzielnie doskonałą przekąską. Świetne uzupełnienie deserów, dodatek do dań mięsnych, baza do sosów i urozmaicenie smaku chlebów. Szczególnie sułtanki nie tylko smakują, ale apetycznie prezentują się w roladach, ciastach, pasztetach i lodach. Powinni po nie sięgać sportowcy, wegetarianie, osoby starsze, dzieci, ale tak naprawdę dzisiaj trudno sobie bez nich wyobrazić wielu dań i kuchni świata.