Pistacje łuskane
Te uprawiane w krajach południowych orzechy, to pożywna i chrupiąca przekąska o niepowtarzanym smaku, zapachu i barwie. Dostarczamy je klientom w postaci bez łupin, niesolonej, bez niezdrowych dodatków i konserwantów. To jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Zawierają witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, żelazo, cynk, wapń, fosfor, potas i błonnik pokarmowy. Zawierają także spore ilości antyoksydantów – pozwalających spowolnić procesy starzenia organizmu i karotenoidów – wspierających pracę oczu. Przyczyniają się do regulacji poziomu cukru we krwi, obniżenia poziomu cholesterolu, regulacji pracy układu krwionośnego i pokarmowego. Są najmniej kaloryczne ze wszystkich orzechów. Ich jasnozielony kolor i subtelny smak sprawia, że mają bardzo szerokie zastosowanie i wzbogacają każdą potrawę. W kuchni sprawdzają się nie tylko jako samodzielna przekąska, ale oryginalny dodatek do dań. Świetnie komponują się w pasztetach, w połączeniu z rybami, w ciastach i deserach, jako baza sosów do makaronów. Czynią dania wykwintnymi, zarówno w swojej chrupkiej postaci, jak również po przygotowaniu z nich pasty.