Pistacja Zielona blanszowana
Orzechy pistacjowe dzięki procesowi blanszowania zachowują pełne walory smakowe, naturalny kolor i aromat oraz twardość. Co więcej zachowują one składniki, które wyróżniają pistacje na tle innych orzechów – oprócz błonnika i białka jest to wiele witamin, żelazo, fosfor czy potas. Dodają energii, wzmacniają kości, regulują procesy metaboliczne. Duża ilość antyoksydantów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i wiele prozdrowotnych właściwości sprawa, że powinny często gościć na naszych stołach. Znane w kuchniach świata od wieków. Doskonale smakują samodzielnie, a potrawom dodadzą niepowtarzalnego smaku i koloru. W deserach przełamują słodki smak, a w daniach wytrawnych dodają słodyczy. Niskokaloryczne, są idealnym uzupełnieniem diety. Przyczyniają się do oczyszczania organizmu i spowalniają procesy starzenia. W blanszowanej postaci są jeszcze delikatniejsze niż surowe pistacje i doskonale nadają się do wypieków i deserów, ale także nadzień, past i zup. Dodają orientalna nutę do rodzimej kuchni i tworzą nieoczywiste połączenia z mięsami i rybami. Nawet prostą owsiankę lub jogurt czynią bardziej wykwintnymi.